skrij vrstico

Si pod stresom? Preizkusi ANTI STRES zeliščni napitek, ki deluje proti stresu >> (klikni)

Pomoč uporabnikom
01 5653040 info@nutrisslim.com
0,00 €
Prijava
skrij vrstico
  • Brezplačna dostava za vse nakupe nad 30 eur.
  • Kontrola kakovosti v skladu s HACCP standardi.
  • Slovenska blagovna znamka uveljavljena že v več kot 30 državah.
  • 100% varen nakup in plačilo. Preverjena in certificirana spletna trgovina.

Brezglutenska dieta - JA ali NE?

Gluten v okviru najnovejših trendov prehranjevanja dviguje veliko prahu. Veliko ljudi ga označuje kot enega izmed glavnih krivcev za debelost in prebavne težave. Vendar pa ljudem, ki nimajo celiakije ali na gluten niso preobčutljivi, ta ne škodi. Nepravilno izločanje glutena iz prehrane pa ima lahko negativne posledice. Razkrivamo prednosti in slabosti o glutenu in brezglutenski dieti.

gluten

Kaj je gluten?

Gluten je beljakovina, ki se nahaja v nekaterih žitih in daje kruhu in izdelkom iz žit žvečljivost in elastično konsistenco, zato je pomemben element pekovskih izdelkov. Je edina beljakovina v hrani, ki je želodčna kislina ne more razgraditi, kar lahko v primeru celiakije vodi v vnetje črevesja. Pri zdravih posameznikih črevesne resice v tankem črevesju absorbirajo hranila v kri. Pri celiakiji pa gluten iritira črevesne resice, ali celo sproži imunski odziv in v primeru kroničnega uživanja glutena privede do poškodb ali razpada črevesnih resic in posledično slabše absorpcije hranil.

Največja tveganja brezglutenske diete:

Največje tveganje je zagotovo neuravnotežena prehrana in s tem pomanjkanje esencialnih hranil. Brezglutenski substituti kruhu in kolačkom so ravno tako nezdravi, kot tisti z glutenom. Še več, zaradi procesiranja izdelkov, ki je neizogibno, saj tako postanejo brez glutena, so lahko taki izdelki med samim procesiranjem oropani za nekatera zelo pomembna hranila, kot so vlaknine, železo, cink, vitamini B-kompleksa, kalcij in fosfor. Poleg tega pa takšni izdelki ponavadi vsebujejo več kalorij in sladkorja, saj gluten daje hrani tudi okus, ki ga je v brezglutenskih izdelkih potrebno nadomestiti. Torej kot je zmotno prepričanje nekaterih, da brezglutenska prehrana pomaga pri hujšanju, se lahko zaradi preseženega vnosa kalorij, ogljikovih hidratov in sladkorja zgodi ravno nasprotno. Poleg tega da se redimo, pa smo ob enem neprehranjeni z esencialnimi hranili, kar vodi v slabo počutje in morebitne zdravstvene težave.

Prednosti brezglutenske diete:

O prednostih brezglutenske diete lahko govorimo samo takrat, ko uživamo živila, ki so že v osnovi brez glutena, kot so sadje, zelenjava, polnozrnata brezglutenska žita, puste beljakovine, zdrave maščobe. V tem primeru je brezglutenska dieta zdrava, saj se izognemo vnosu rafiniranih ogljikovih hidratov in sladkorja. Tako lahko tudi izgubimo kakšen odvečen kilogram in izboljšamo splošno počutje. Vendar pa ljudem, ki niso preobčutljivi, gluten iz polnozrnatih žit ne škodi.

Katera živila se torej priporočajo in katera odsvetujejo?

Priporoča se uživanje naravno brezglutenskih žit, kot je kvinoja, amarant, ajdova kaša, prosena kaša, koruza. Poleg tega pa stročnice, semena in oreščki, sadje in zelenjava, jajca, ribe in pusto meso.

Izogibati pa se moramo kruhu, pivu, torticam in pitam, piškotom in krekerjem, rogljičem, testeninam in predelani hrani.

Nakupovalni nasvet: znak brezglutensko ne pomeni, da je tudi zdravo, pomembna je količina sladkorja in energijska vrednost izdelka.Nutrisslim d.o.o., Obrtna cona 29, 1370 Logatec, Slovenija

T: 01 5653040, F: 01 5653042, info@nutrisslim.com

NE ZAMUDI!

Ne zamudi receptov, jedilnikov, nagradnih iger in akcij!

Spremljajte nas

01 5653040
Pomoč uporabnikom

Oblike plačil

kartice

© 2016 Nutrisslim. Vse pravice pridržane.

Vsa vsebina na spletni strani www.nutrisslim.com je informativne narave in ne more nadomestiti nasveta farmacevta ali obiska pri zdravniku.

Web Statistics